دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دایرةالمعارف دانش‌بنیان‌ها ۶۸؛

کارکرد ستادهای فناوری معاونت علمی فناوری و اقتصاددانش‌بنیان ریاست‌جمهوری

کارکرد ستادهای فناوری معاونت علمی فناوری و اقتصاددانش‌بنیان ریاست‌جمهوری
ستادهایی تحت‌عنوان ستادهای فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاددانش‌بنیان ریاست‌جمهوری با محوریت توسعه فناوری در کشور ایجاد شدند تا مأموریت پیگیری تحقق اقتصاد دانش‌بنیان را بر عهده بگیرند.
کد خبر : 885251

به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، ارتقای سطح فناوری در ایران، تا قبل از تاسیس معاونت علمی، فناوری و اقتصاددانش‌بنیان ریاست‌جمهوری به صورت پراکنده در کشور صورت می‌گرفت. بعد از تاسیس این معاونت در کشور، مقرر شد ستاد‌هایی جهت پیشبرد اهداف راهبردی کشور ذیل این معاونت فعالیت کنند.

این ستاد‌ها که با هدف توسعه فناوری در کشور ایجاد شدند، کارکردی به مثابه آژانس‌های نوآوری دارند.

در آژانس‌های نوآوری، مداخلات حمایتی دولت در توسعه فناوری و بازار فناوری انجام شده و این آژانس‌ها در راستای توسعه نوآوری معضلاتی مانند نارسایی‌های بازار، مسائل ملی و چالش‌های سیاست‌گذاری را مرتفع کرده و اقدام به توسعه صنایع جدید می‌کنند.

در سال ۱۳۹۶، تعداد این ستاد‌ها در کشور به ۱۶ ستاد رسید و در سال ۱۴۰۱، به ۱۱ ستاد تقلیل یافت. در دور جدید معاونت علمی، فناوری و اقتصاددانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، ستاد‌ها به دو حوزه «ستاد‌های توسعه فناوری موضوعی» و «ستاد‌های توسعه اقتصاد دانش‌بنیان بخشی» تقسیم شد که ۱۹ ستاد ذیل این دو دسته فعالیت می‌کنند.

بررسی تغییرات ایجاد شده در کارکرد ستاد‌ها 

مأموریت پیگیری تحقق اقتصاد دانش‌بنیان از مواردی بود که به وظایف معاونت علمی اضافه شد و از این رو، در دوره جدید، ستاد‌های توسعه فناوری‌های راهبردی به ۸ عدد کاهش یافت و ۱۱ ستاد مجزا نیز برای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان ایجاد شد.

بر این اساس، ستاد‌های توسعه فناوری‌های راهبردی وظیفه ارتقای فناوری در زمینه‌های اپتیک و کوانتوم، ارتباطات، سلول‌های بنیادی و پزشکی دقیق، مواد و ساخت پیشرفته، علوم شناختی، فناوری‌های مالی و حکمرانی، هوش مصنوعی و رباتیک و فناوری‌های نانو و میکرو را بر عهده دارند.

همچنین، ستاد‌های توسعه اقتصاد دانش‌بنیان نیز در زمینه‌های اقتصاد دیجیتال، اقتصاد انرژی، حمل‌ونقل، پتروشیمی و صنایع پایین‌دستی، سلامت، غذا و کشاورزی، آب، اقلیم و محیط زیست، ماشین‌سازی و تجهیزات صنعتی پیشرفته، معدن و صنایع فلزی، گیاهان دارویی و طب سنتی و عمران و ساختمان به نقش‌آفرینی خواهند پرداخت.

بر اساس شیوه‌نامه اجرایی، این ستاد‌های جدید بایستی در ۶ حوزه سیاست‌گذاری، آینده‌نگاری، تنظیم‌گری و تعاملات حاکمیتی، نفوذ فناوری در بخش‌های اقتصادی، ارتقاء زیرساخت‌ها، بازارسازی و حمایت از توسعه صادرات و جهت‌دهی به ظرفیت‌های انسانی، پژوهشی و فناورانه فعالیت کنند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته